Најлошиот кошмар на крадците: Ја претставуваме апликација Find My

  Apple ја претстави апликацијата Find My со macOS Catalina, и во неа го обедини апликациите Find My iPhone и Find My Friends. Освен што ќе ви помогне да ги пронајдете најважните личности и работи во животот, оваа апликација ви нуди и две одлични сигурносни опции.

  Поентата на апликацијата Find My iPhone е да може да ги пронајде сите уреди кои се вклучени и/или поврзани на мрежата, и на некој начин поврзани со вашата сметка. За тоа ви е доволен некој уред на Apple, како Mac, iPad или iPod Touch, а можете да се пријавите и на својата iCloud сметка преку интернет апликацијата и така прецизно да ја одредите локацијата на својот уред. Тука акцентот е на оној дел дека уредот мора да биде вклучен и/или поврзан на мрежата. Значи, ако уредот не е вклучен, и на пример е во авионски начин на работа, целосно ќе исчезне од мапата и се што можете да одредите е неговата последна позната локација.

  Еве како Apple ја објаснува функцијата на новата апликација:

  Лоцирајте го својот изгубен уред, дури и ако не е поврзан на Wi-Fi, преку лоцирање со помош на околината. Ако означите дека вашиот уред е исчезнат, а тој случајно се наоѓа во близина на некој друг уред на Apple, тој друг уред можете да го детектира Bluetooth сигналот од вашиот уред и да ви ја дојави неговата локација. Постапката е целосно анонимна и заштитена со end-to-end енкрипција, па приватноста на сите вклучени е заштитетни.

  Bluetooth сигналот кој уредот го емитира троши толку малку батерија, што го испраќа и Mac, кој е sleep начин на работа.

  Исто така, сето ова може дополнително да се засили со новата функција Activation Lock, која вреди за сите уреди со T2 чип. Тој нив чип, претставен лани, може да се пронајде во iMac Pro, Mac mini од 2018., и MacBook Air и MacBook Pro моделите претставени во 2018. година.

  Су употребата на функцијата Activation Lock, корисниците можат да го заштитат својот нов Mac, така што никој да не може да го употребува без авторизацијата, бидејќи таа функција го оневозможува форматирањето на хард дискот на уредот.

  Значи, да, мене ова сознание целосно ме воодушеви и мислам дека се исплати да се надгради системор, само поради оваа функција.