Колачиња

Насоки за обработка на колачиња кои се користата од АЈ СТАИЛ Д.О.О.

Што се колачињата?

Колачињата се мали текстуални датотеки кои веб страниците ги оставаат на Вашиот уред. Некои колачиња се неопходни за успешно користење на самата страна. Колачињата не содржат лични податоци ниту било какви информации кои можат да го идентификуваат или компромитираат корисникот или неговите лични податоци.

Повеќето интернет пребарувачи автоматски ги прифаќаат колачињата. Во зависност од видот на колачињата, тие можат да се задржат подолго или пократко време на Вашиот уред. По извесно време тие автоматски се бришат. Корисниците може рачно да ги избришат колачињата или целосно да ја оневозможат нивната употреба. Водичот за оневозможување на колачиња се наоѓа под опцијата "help" на вашиот интернет пребарувач. Во случај да ги оневозможите колачињата, некои сајтови нема да функционираат како што треба.

iSTYLE ги користи следниве колачиња:

  • Еднократни колачиња: Овие колачиња автоматски се бришат кога корисникот ќе ја напушти страницата. Целта на ваквите колачиња е да се обезбеди побезбедно и поефикасно функционирање на istyle.mk страната. Тие се потребни за одредени веб-страници или правилно функционирање на одредени апликации.
  • Постојани колачиња: iSTYLE ги користи постојаните колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство (на пример, за да ја оптимизира навигацијата на веб страницата). Овие колачиња се чуваат подолго во датотеката за колачиња што ја чува пребарувачот. Таквата датотека е зачувана за периодот кога корисникот на податоците е поставен во неговиот/нејзиниот пребарувач.
  • Еднократни колачиња, заштитени се со лозинка
  • Колачиња за користење на кошничката
  • Безбедносни колачиња

Покрај тоа ние користиме и надворешни сервери (Google Analytics) за да ги изброиме посетителите на нашата веб страна како и други податоци за аналитика. Исто така страната www.google.com/analytics/ обезбедува детални информации за обработување на податоците за метрика.

Доколку корисникот не се согласува со обработка на горенаведените податоци со Google Analytics начините и со целите опишани на таа веб-страница, тој мора да го инсталира приклучокот за блокирање на Google Analytics на неговиот веб пребарувач.

Веб страницата исто така ги користи "пикселите" за ремаркетинг на Google Adwords. Овие колачиња се наменети да служат за ремаркетинг на посетителите на страницата кога посетуваат други сајтови во рамките на Google. Корисниците можат да ги оневозможат овие колачиња. За таа цел потребно е да ја отворат страната за реклами на Google и да ги следат упатствата. Потоа тие повеќе нема да ја покажат промотивната понуда на давателот на услуги.

Како се управува со колачињата?

Можете да ги контролирате и менувате поставките за колачиња на вашиот веб пребарувач. Почнувајќи со следниве поставки:

  • Оневозможување на колачиња;
  • Прифаќање на нови колачиња;
  • Побарајте од Вашиот пребарувач да прифати нови колачиња и оневозможете одредени колачиња.

Пример: Доколку сакате да ги избришете колачињата од вашиот уред, препорачуваме да ги следите овие чекори:

Изјава за согласност и известување

Прегледувајќи ја страната на iSTYLE Македонија, корисникот се согласува за користење на колачињата.

Ако еднаш сте се согласиле за употреба на колачиња и подоцна сте го промениле мислењето, истото можете да го промените во Вашиот пребарувач и Вашата посета на страницата ќе се смета за прва посета. Во овој случај, повторно ќе добиете известување за колачиња.

iSTYLE се обврзува да користи колачиња исклучиво за да обезбеди правилно функционирање на веб-страницата istyle.mk и нејзиниот квалитет како и да ја анализира својата посета.

iSTYLE, исто така, се обврзува да не обезбедува колачиња под никакви околности за надворешни даватели на услуги или трети страни, освен ако тоа не подлежи на законски регулативи.